четвртак, 3. новембар 2011.

МУСАКА ОД ПАТЛИЏАНА

За припрему овог јаког, калоричног јела биће вам потребно 50-60 минута и још 30-ак минута за печење. Нахранићете 8 особа или имати ручак за два дана за четворочлану породицу.

Састојци:  
  • 2 већа плава патлиџана (око 1 кг) 
  • 2 главице црног лука  
  • 600 г млевене јунетине  
  • 50 г маслаца 
  • 2 пуне кашике брашна 
  • 5 дл млека 
  • 40 г пармезана 
  • 250 гр качкаваља 
  • 2 јајета 
  • 1,5 дл сока од парадајза 
  • мешавина зачина 
  • со, бибер
  • уље 
Припрема
  1. Плави патлиџан заједно са кором исећи на колутове и кратко пропржити на врелом уљу да порумени. Пржене колутове вадити на папирну салвету да упије сувишну масноћу. Наравно, не заборавите да пре пржења колутове патлиџана посолите и оставите да пусте сок.
  2. Црни лук ситно исецкати и пропржити на мало уља. Потом додати млевено месо те и њега кратко пропржити. Сипати сок од парадајза, додати зачине по укусу и наставити са динстањем док месо не омекша, а сувишна течност не уври. 
  3. Посебно у мањој шерпи отопити маслац па додати брашно и кратко пропржити. Постепено доливати млеко и мешати док се не згусне. У сос додати умућена јаја, пармезан и зачине по укусу. 
  4. Дно ватросталне посуде прекрити колутовима прженог патлиџана. Нанети половину фила од меса, прелити трећином бешамела и посути са мало ренданог качкаваља. Исти поступак филовања поновити још једном и завршити листовима патлиџана. Прелити преосталим бешамелом и посути качкаваљем. Пећи у рерни загрејаној на 200°Ц док не порумени.  
Мусака од патлиџана

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...