уторак, 24. јул 2012.

ВИРШЛЕ У МРЕЖИЦИ



Виршле у мрежици
Рецепт сам пронашла у часопису "Добра храна" (бр. 54, април 2012.) под називом "Плетенице".  
Виршле у мрежици
Састојци:
  • 500 г брашна, 
  • 1/2 коцкице свежег квасца, 
  • 100 мл уља, 
  • 150 мл млека, 
  • 1 кашичица шећера, 
  • сусам, 
  • 1 јаје,
  • со,
  • 8-10 пилећих виршли. 
Виршле у мрежици
Припрема: 
  1. У млако млеко додамо кашичицу шећера и квасац, промешамо, оставимо на топлом и сачекамо да надође. 
  2. У посуду за мешење сипамо половину количине брашна, додамо надошао квасац, со по укусу и уље. Промешамо. 
  3. Постепено додајемо преостало брашно и ручно месимо док тесто не почне да се одваја од посуде. Умешено тесто покријемо и оставимо на топлом да нарасте. 
  4. Пилеће виршле очистимо од фолије и уздуж пресечемо на пола. 
  5. Надошло тесто истањити оклагијом на дебљину од 0,5 цм. Округлим, зупчастим ножем исечемо траке ширине 1,5 цм. Дужине трака одредимо према дужини виршли. 
  6. Плех обложимо папиром  за печење и директно на њему формирамо мрежице јер ће вам можда бити незгодно да их готове пребацујете са радне површине. 
  7. Узети три траке теста и две половине виршле и наизменично их поређати у вертикалном поретку. Затим узети још четири краће траке теста па их хоризонтално уплести између теста и виршли. 
  8. На исти начин уплести преостале виршле у мрежице, премазати их умућеним јајетом и посути сусамом. 
  9. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени док не порумене. 
Виршле у мрежици

5 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...