уторак, 30. август 2016.

Земичке са чиа семеном и медом - Frallor med chiafrön & honung

Овим земичкама сласт даје мед, а мало јечменог брашна у тесту, додатно им обогаћује укус.
Земичке са чиа семеном и медом
Састојци:
  • 50 г свежег квасца, 
  • 5 дл топле воде (37 степени), 
  • 2 кашичице соли, 
  • 50 мл уља од репице, 
  • 50 мл течног меда, 
  • 2 кашичице чиа семена, 
  • 3 дл (око 150 г) јечменог брашна, 
  • 10 дл (око 550 г) пшеничног брашна (+ још 2-3 кашике)
Земичке са чиа семеном и медом
 За премазивање:
  • 1 јаје, 
  • чиа семе
Земичке са чиа семеном и медом
Припрема:
  1. Измрвите коцкицу свежег квасца у ванглу у којој ћете замесити тесто. Прелијте квасац топлом водом и одмах додајте и мед, уље, со, чиа семе и јечмено брашно. Умешајте.
  2. Постепено додајте пшенично брашно и замесите тесто док не буде глатко. Отприлике 4-5 минута.
  3. Прекријте тесто чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и оставите на топлом да нараста око 30 минута.
  4. Нарасло тесто пребаците на благо побрашњену радну површину, премесите га и поделите на 20-ак делова. Од сваког дела формирајте рукама земичку и ређајте на плех у који је претходно стављен папир за печење. Покријте и оставите још неких  пола сата.
  5. Премажите земичке умућеним јајетом и поспите чиа семеном. Пеците у рерни претходно загрејаној на 220 степени 12-15 минута. Готове земичке извадити на решетку и покривене оставити да се охладе.
Земичке са чиа семеном и медом

De här frallorna får en fin sötma av honungen. Lite kornmjöl i degen ger extra fyllig smak.

CIRKA 22 STYCKEN

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
2 tsk chiafrön
3 dl kornmjöl
9-10 dl vetemjöl

Till penslig
1 ägg
3 msk chiafrön

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet. Tillsätt salt, rapsolja, honung, chiafrön och kornmjöl.
  2. Arbeta in vetemjölet lite i taget. Arbeta degen smidig i cirka 4-5 minuter.
  3. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i 22 bitar, forma bitarna till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakdukar och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
  5. Pensla bröden med lätt upvispat ägg och strö över chiafrön. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt bröden svälna på ett galler.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...